Husbandry - Et fremmedord? Del 3
Husbandry trening består av tre store deler hvor alle delene er like viktige.
Den ene delen er selve atferdene, treningen, kriteriene osv. og den andre delen er forstyrrelsene, handteringen og de eventuelle ubehagene, fremmede personer osv. og den tredje delen er å gi dyret kontroll over situasjonen ved en start og stopp “knapp”.
I denne delen skal vi se på hvordan vi kan lære hunden å takle forstyrrelsene og handteringen som medfølger de forskjellige aktivitetene.
Før du kan begynne med denne delen må du ha en stødig target atferd, hunden din burde kunne stå på target i minimum 5 sekunder uten å avbryte atferden før du begynner å legge til forstyrrelser.
Det kan virke som en veldig vanskelig oppgave å lære hunden å ta frivillige blodprøver, vaksiner, utralyd/røntgen etc. men med en gjennomtenkt plan for hvordan man trener hunden til å takle forstyrrelser blir dette lettere og lettere jo mer hunden blir vant til denne typen trening.
Så, hvordan trener vi på forstyrrelser?
Senk kriteriene: Det er viktig at man ikke holder på de samme kriteriene når man begynner med å legge på forstyrrelser som om man skulle trent på å forlenge tiden på targeten. Altså, om hunden din kan stå 5 sekunder på targeten, ikke forvent at hunden i starten skal kunne holde targeten i 5 sekunder med forstyrrelser også. Her er det viktig med en høy belønningsfrekvens.
Gradvis tilnærming: Som all annen trening må man ta små steg og sette dyret opp for suksess. Det første delmålet man burde ha når det kommer til forstyrrelser er å kunne bevege den ene hånden sin mens hunden holder target på den andre hånden slik som videoen under viser. Det de fleste vil oppleve når man begynner med å bevege hånden er at hunden KOMMER til å bli distrahert. Dette er ganske logisk fordi fram til nå har det altid kommet en godbit når den andre hånden har beveget seg.
Ikke stopp:
I det hunden blir forstyrret er det naturlig at man stopper eller gjør forstyrrelsen mindre. Dette gjør at hunden ikke får “komme over det”. Altså om man stopper så får ikke hunden sjansen til å lære seg at det ikke er noe spesielt som skjer.
Om man fortsetter å bevege hånden i samme tempo og mønster så ser hunden etterhvert at det ikke er “noe mer enn det”.
I begynnelsen kan det være at hunden blir veldig distrahert og ikke kommer over det, da er det greit å gjøre bevegelsen litt mindre spennende men ikke stopp, også kan man heller begynne på et nivå som er lettere neste repetisjon.
For noen kan det være greit å heller begynne med lyder før man begynner med bevegelser, for eksempel en jevn knipsing eller dunking med foten. Uansett hvilken forstyrrelse man legger på først gjelder samme regel, ikke stopp når hunden ser vekk. Den andre super viktige tingen er:
Belønn valget om å fortsette target atferden igjen. I det hunden blir distrahert så fortsetter man med forstyrrelsen, men med en gang hunden fortsetter target atferden så belønner man! Dette er veldig viktig for at hunden skal lære seg at forstyrrelser er lurt å ignorere. I videoen under ser dere Viggo bli distrahert av vasken. Dette har vi aldri trent på før så det er et perfekt eksempel på hvordan dette fungerer. Det tar en stund før han finner ut at vasken ikke er særlig spennende men mot slutten blir han mindre og mindre forstyrret.
Alle forstyrrelsene man legger til på dette stadiet skal være helt uten ubehag! De “forstyrrelsene” hunden kan oppleve som ubehagelig skal man først legge til etter at hunden har lært seg et start signal! Dette er fordi man ønsker å kunne kontrollere graden av “ubehag” slik at man ikke presser hunden for langt for fort.
Så, hold dere til enkle forstyrrelser som lyder, bevegelser, og berøring dersom hunden ikke har problemer med det.
Det var alt for denne gang.
I neste del av Husbandry – Et fremmedord skal vi se på funksjonen av “Start og stopp signaler”!